Brioşe cu banane şi nuci

luni, 9 decembrie 2013

DSC_0166-2

Pentru că se apropie Crăciunul, sărbătoarea mea preferată, m-am gândit că este cazul să prepar ceva dulce care ar putea fi potrivit de sărbători. Brioşele se fac cel mai repede şi ies şi multe odată. Decorate cu nuci şi câteva rondele de banane sunt chiar drăguţe şi merită un loc la masă printre bunătăţile de Crăciun. Dacă nu vă atrage ideea de brioşe, puteţi turna compoziţia într-o formă de chec şi aţi dat gata musafirii.

DSC_0181-1

Combinaţia de banane şi nuci este foarte reuşită. Bananele sunt dulci şi moi iar nucile dau brioşelor o textură crocantă. Puteţi să faceţi aceste brioşe cadou. Un set de 12 ambalat de sărbătoare cu panglică roşie sau verde sunt minunate de oferit celor dragi sau de pus sub brad. Este o idee bună de cadou gurmand, nu? Mai evitaţi aglomeraţia de prin târguri aşa. Spor!

DSC_0040-2

Ingrediente
(pentru 12 brioşe)

150 gr. făină
1 1/2 linguriţă praf de copt
55 gr. unt moale
150 gr. zahăr alb, fin
1 ou
1 linguriţă de extract de vanilie sau 1 baton de vanilie
3 banane moi
75 ml. lapte
55 gr. nuci tocate + extra pentru decor

Timp de preparare: 1 h

Punem în tava pentru brioşe 12 forme de hârtie.

Într-un castron trecem prin sită făină şi praful de copt. Lăsăm deoparte.

În alt castron batem untul şi zahărul cu mixerul până devin un amestec pufos şi uşor. Cam 11 minute durează. Adăugăm vanilia şi oul. Amestecăm puţin. Bananele le facem piure la blender sau cu o furculiţă şi le amestecăm în compoziţie.

Acum încorporăm făina şi laptele, adăugând puţin din fiecare pe rând, şi amestecăm cu mixerul la viteza minimă. La final adăugăm nucile tocate şi amestecăm. Cu un tel sau lingură de data asta. Cu mixerul le mărunţim şi mai mult.

Turnăm compoziţia în forme. Deasupra punem câteva jumătăţi de nucă. Băgăm tava la cuptorul preîncălzit şi ţinem 20-25 minute la 180 grade. Focul mai mare la început ca să crească mari şi repede şi apoi putem lăsa mai încet. Trebuie să fie rumene la final şi dacă introducem o scobitoare în ele trebuie să iasă uscată.

Decorăm cu alte nuci dacă vrem. Lăsăm brioşele la răcit în tavă 10 minute, apoi le scoatem şi le mai lăsăm la răcit încă 10 minute. Servim.

 DSC_0134-1

DSC_0113-1

DSC_982-1

Bon appétit!


2 comentarii »

  1. anda spune:

    Le-am facut :D am inlocuit nucile cu alune ca nu mai aveam. Au iesit f gustoase si aluatul fin si pufos. Multumesc

  2. Anason cu Lapte spune:

    Cu multă plăcere! Mă bucur că ţi-au plăcut Anda. :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Cristina, chef(ă) la mine în bucătărie, iubesc mâncarea, ador să gatesc și să fac poze culinare. Food stylist și food writer autoproclamat, poftesc la emisiuni culinare și mă gândesc mereu la mâncare, sunt o cititoare avidă de rețete și cărți de bucate. Fascinată de condimente, dependentă de brânză, maker of bread, colecționez șorțuri și notez peste tot idei și rețete. Nu o să mă opresc niciodată din gătit.

♥ Food is Love ♥