Clătite americane cu afine

marți, 17 ianuarie 2017

clatite americane cu afine retetaDiferenţa dintre clătitele normale şi cele americane este că cele din urmă au praf de copt în compoziţie. Ele cresc în timp ce sunt prăjite şi sunt foarte pufoase. Aluatul se poate aroma cu diferite ingrediente: vanilie, coajă de lămâie, mac, afine, portocală. Eu prefer afine şi coajă de lămâie pentru clătitele mele şi le servesc cu miere. Reţeta asta nu are zahăr deloc!! Merge bine pentru dimineţile când aveţi timp să pregătiţi un mic dejun dulce şi pofticios.

clatite americane cu afine 1Pentru că aluatul are fructe, în jurul lor, el o să fie mai moale şi zemos. Afinele crapă când se încălzesc şi dau drumul la suc. Puteţi să le prăjiţi mai mult timp dacă vreţi. Clătitele nu o să fie crude, vă asigur, doar mai moi, ca orice desert cu fructe. Reţeta iniţială era pentru o cantitate dublă. Eu am ales să fac mai puţine clătite însă. Dacă vreţi şi voi o cantitate mai normală şi nu vreţi să mâncaţi douăzeci de clătite, urmaţi cantităţile din reţeta de mai jos.

Ingrediente

pentru 6 clătite

100 gr. făină albă
1/2 tbsp. praf de copt
un vârf de sare
coaja rasă de la jumătate de lămâie
1 ou mediu, bătut
150 ml. lapte
1/2 tbsp unt
75 gr. afine proaspete
ulei pentru prăjit
afine şi miere pentru servit

Timp de preparare: aprox. 10 minute + 15 minute pentru prăjit

Ustensile

răzătoare fină, sită, tel, tablespoons, polonic, paletă pentru clătite

Metodă

Topim untul şi îl lăsăm la răcit.

Într-un castron, trecem prin sită făina şi praful de copt. Adăugăm sarea şi coaja de lămâie rasă. Amestecăm.

În alt castron, batem oul, adăugăm laptele şi batem totul puţin, cu telul.

La final, adăugăm afinele şi untul răcit în compoziţia de clătite. Amestecăm.

Încălzim puţin ulei într-o tigaie. Nu trebuie să fie încinsă tigaia pentru că se ard clătitele. Pentru ceva aşa de delicat, aveţi nevoie de o flacără medie-mică sau treapta 3-4. Ajustăm în funcţie de cât de tare ni se pare că s-a încins tigaia.

Cu ajutorul unui polonic sau un measuring cup, turnăm aluat de clătită în tigaie. Clătita e gata de întors când încep să apară mici bule la suprafaţă. Durează cam 2-3 minute. Cu o paletă, întoarcem clătita şi prăjim şi cealaltă parte, care e gata mai repede. Repetăm până nu mai avem aluat.

clatite americane cu afine 2Aşezăm clătitele unele peste altele într-o farfurie şi servim cu afine proaspete şi miere.

clatite cu afineCare sunt clătitele voastre preferate?

Bon appétit!


Niciun comentariu »

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Cristina, chef(ă) la mine în bucătărie, iubesc mâncarea, ador să gatesc și să fac poze culinare. Food stylist și food writer autoproclamat, poftesc la emisiuni culinare și mă gândesc mereu la mâncare, sunt o cititoare avidă de rețete și cărți de bucate. Fascinată de condimente, dependentă de brânză, maker of bread, colecționez șorțuri și notez peste tot idei și rețete. Nu o să mă opresc niciodată din gătit.

♥ Food is Love ♥