Crumble de rubarbă şi căpşuni

vineri, 15 iunie 2018

crumble cu rubarba si capsune

Ador acest desert! E rapid şi nu necesită multă coacere aşa că e perfect pentru vară. Este ca o tartă inversată în care topping-ul crocant de aluat ascunde fructe zemoase şi calde. Eu prefer să gătesc fructele înainte ca să fie mai moi şi să lase suc. Uneori un crumble poate să fie foarte uscat dacă fructele se pun în tavă doar în ultimul moment. În plus, eu coc topping-ul de crumble înainte şi îl congelez. Se poate coace şi folosi în aceeaşi zi. Pre-coacerea îl ajută să rămână mai crocant şi sfărâmicios, nu moale. Fructele se gătesc mai repede.

Combinaţia de fructe aleasă este de sezon – rubarbă cu căpşuni. Dacă nu găsiţi rubarbă, aceasta se poate înlocui cu uşurinţă cu mere.

crumble cu capsune

Ingrediente

pentru 4 porţii de crumble (forme medii dreptunghiulare)

topping de crumble

200 gr. făină albă
100 gr. unt cuburi
100 gr. zahăr alb fin
30 gr. fulgi de migdale zdrobite la mână
un vârf de sare
1-2 linguriţe de scorţişoară

mix de fructe

360 gr. rubarbă tăiată cuburi de 3-4 cm.
720 gr. căpşuni tăiate în 2 sau 4, în funcţie de mărime
140 gr. zahăr alb
2 cuburi mici de unt
2 linguri de amidon

Timp de preparare: 10 minute

Timp de coacere: 10 – 15 minute pentru topping, 10 minute pentru crumble

Metodă

Facem mai întâi toppingul. Într-un castron cântărim făina şi untul. Fărâmiţăm untul cu ajutorul degetelor până obţinem nişte firimituri mai mari. Adăugăm restul ingredientelor şi amestecăm puţin ca să le distribuim în mod egal pe toate. Întindem topping-ul pe o tavă tapetată cu hârtie de copt şi coacem timp de 10-15 minute până e uşor rumen. Păstrăm deoparte sau congelăm peste noapte. Ţine 6 luni la congelator.

Pentru mixul de fructe, încălzim o tigaie cu puţin unt. Gătim rubarba mai întâi pentru că e mai tare. Presărăm zahărul peste ea şi gătim câteva minute. Amestecăm. Apoi adăugăm căpşunile şi gătim până dau drumul puţin la suc. Amestecăm într-un castron mic amidonul cu puţină apă călduţă şi adăugăm în tigaie. O să obţinem un sos mai gros în care o să stea fructele. La cuptor amidonul se găteşte în continuare şi îngroasă totul.

Turnăm mixul de fructe în forme şi acoperim cu topping de crumble. Coacem timp de 10 minute la 190 de grade până începe să bolborosească sosul pe la margini.

Servim cald.

crumble cu rubarba

Bon appétit!

P.S. Mai aveţi aici 2 reţete de crumble. Cu mere şi cu fructe.


Niciun comentariu »

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Cristina, chef(ă) la mine în bucătărie, iubesc mâncarea, ador să gatesc și să fac poze culinare. Food stylist și food writer autoproclamat, poftesc la emisiuni culinare și mă gândesc mereu la mâncare, sunt o cititoare avidă de rețete și cărți de bucate. Fascinată de condimente, dependentă de brânză, maker of bread, colecționez șorțuri și notez peste tot idei și rețete. Nu o să mă opresc niciodată din gătit.

♥ Food is Love ♥