Duffin (brioşa – gogoaşă)

sâmbătă, 11 martie 2017

DSC_0832-sa0

Nu ştiu dacă aţi auzit de duffin. Este un desert hibrid între o brioşă şi o gogoaşă, o combinaţie de două lucruri care mie îmi plac la nebunie! Aluatul odată ce este gata, se coace şi atunci când e scos din cuptor, se trece prin unt topit şi apoi zahăr. Pentru că prepararea gogoşilor durează uneori mult timp, ce e mai simplu decât o reţetă de brioşe, dar care aduce a gogoşi la aspect, textură şi gust? Am descoperit reţeta pe site-ul unei cofetării din Londra şi pe net există o întreagă poveste legată de acest desert. Creatoarea duffin-ului a dat în judecată un lanţ de cafea american foarte mare pentru că a patentat reţeta, deşi nu le aparţine. Tragic ce se întâmplă şi cu furtul de reţete. Cert este că reţeta nu este secretă, aşa că eu o împart cu voi şi sper să vă placă la fe de mult cum îmi place şi mie!

DSC_08757-2

 

Ingrediente

pentru 12 duffins

275 gr. făină albă
3 tsp praf de copt
un vârf de sare
100 gr. zahăr alb, superfin
2 ouă
200 ml.lapte
75 gr. unt nesărat, topit şi răcit
1 tsp extract de vanilie
coaja de la 1/2 lămâie
gem de căpşune

Pentru topping

100 gr. unt nesărat
150 gr. zahăr alb granulat

Timp de preparare: 12 minute + 15-20 minute pentru coacere

Ustensile

teaspoons, strecurătoare, tel, tavă de brioşe, hârtii pentru biroşe, poş

Metodă

1. Într-un castron, strecurăm ingredientele uscate şi combinăm cu zahărul.

2. În alt castron, batem puţin ouăle cu un tel, turnăm laptele, untul şi vanilia şi amestecăm bine.

3. Turnăm ingredientele lichide peste cele uscate şi le amestecăm foarte puţin până ce totul se combină. E ok dacă avem cocoloaşe.

DSC_07331

4. Umplem fiecare hârtie până la jumătate. Duffins o să crească foarte mult.

5. Coacem timp de 15-20 de minute la 190 de grade până devin rumene şi o scobitoare introdusă în mijloc iese curată. Arată cam aşa.

DSC_07441-3

6. Lăsăm duffinele la răcit 5 minute în forme. Topim untul pentru topping. Într-un castron, turnăm zahărul. Luăm fiecare duffin în parte şi înmuiem partea de sus în untul topit, o lăsăm puţin la scurs şi apoi o trecem prin zahăr. O punem la loc în tavă şi facem o gaură în mijloc. Punem nişte gem de căpşune într-un poş, tăiem vârful şi umplem brioşele noastre. Sunt gata pentru servit. Normal că sunt bune calde, dar rezistă şi până a doua zi. DSC_076912-2

Duffins sunt delicioase şi foarte dulci de la gem. Aluatul în sine nu e foarte dulce. Puteţi alege ce gem vă place şi decora cu fructe proaspete. Eu mai aştept până la sezonul căpşunelor.

DSC_0810-daBon appétit!


2 comentarii »

  1. Blog DDD spune:

    Arata delicios, singurul lucru pe care l-as schimba este gemul (eu nu pot sa ma despart de ciocolata).

Lasă un răspuns către Anason cu Lapte Anulează răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Cristina, chef(ă) la mine în bucătărie, iubesc mâncarea, ador să gatesc și să fac poze culinare. Food stylist și food writer autoproclamat, poftesc la emisiuni culinare și mă gândesc mereu la mâncare, sunt o cititoare avidă de rețete și cărți de bucate. Fascinată de condimente, dependentă de brânză, maker of bread, colecționez șorțuri și notez peste tot idei și rețete. Nu o să mă opresc niciodată din gătit.

♥ Food is Love ♥