F

Fursecuri cu hrişcă şi ciocolată

fursecuri cu hrisca si ciocolata

Fursecuri cu hrişcă şi ciocolată. Am o pasiune mai nou pentru făină de hrişcă. O folosesc şi la muncă pentru aluatul de tartă fără gluten şi îmi place culoarea negricioasă pe care o are şi mirosul atunci când se coace. În engleză, hrişca e buckwheat şi e des folosită la clătite, fursecuri şi reţete fără gluten în general. În franceză, hrişca se traduce prin farine de ble noir sau sarrasin şi se foloseşte la faimoasele clătite cu hrişcă bretone, numite şi galete. Francezii numesc galete aceste clătite, nu tartele rustice pe care le tot facem noi. Pentru ei nu e acelaşi lucru.

Făina de hrişcă nu are gluten. De aceea, în anumite reţete, chiar şi aici, este amestecată cu făina albă. Este înrudită cu rubarba. Are o culoare gri cu mici pete negre. Dacă e rafinată mai puţin, e mai negricioasă.

Fursecurile cu hrişcă şi ciocolată au un gust mai intes şi mai puternic datorită acestui tip de făină. Nu sunt ca nişte chocolate chip cookies normale sau mă rog, au un twist. Mie mi se par deosebite şi sarea le ridica şi potenţează gustul foarte mult. Merită să le încercaţi şi voi ca să vă faceţi o idee. Cu făina aceasta puteţi să faceţi şi coji de tarte sau biscuiţi săraţi. Sunt bune aceste produse pentru cine nu suportă glutenul.

fursecuri cu hrisca si ciocolata

Reţeta acestor fursecuri cu hrişcă şi ciocolată e de la David Lebovitz, my new chef crush. A lucrat la Chez Panisse timp de 12 ani, este chef patiser, autor şi blogger. Are un blog aşa drăguţ! Ce spune el este că sunt două tipuri de făină de hrişcă; cea americană şi cea europeană. Prima este mult mai neagră şi dacă găsiţi aşa ceva, atunci folosiţi mai puţină în aluat – 35 de grame de făină de hrişcă la 140 de grame de făină albă. Cea europeană tinde să fie mai rafinată şi nu are o culoare neagră aşa intensă.

Ingrediente

pentru 20-22 de fursecuri

90 gr. zahăr brun
65 gr. zahăr alb
115 gr. unt nesărat, topit şi răcit
1 ou mare
1 gălbenuş de la 1 ou mare
1 şi 1/2 teaspoons extract de vanilie
110 gr. făină albă
75 gr. făină de hrişcă
1/2 teaspoon praf de copt
1/2 teaspoon bicarbonat de sodiu
1/2 teaspoon sare de mare
230 gr. ciocolată tocată bucăţi mici-medii (poate să fie neagră sau o combinaţie de dulce cu amăruie)
75 gr. nuci prăjte (eu am folosit nuci pecan)
sare de mare pentru decor

Timp de preparare: 15 minute + 12 ore timp de răcire

Timp de coacere: 12-14 minute

Ustensile necesare

mixer electric, sită, tavă pentru cuptor

Metodă de preparare

Încingem cuptorul la 160 de grade şi coacem nucile timp de 10 minute. Le răcim şi le tocăm bucăţi mici-medii.

Într-un castron mediu, mixăm zahărul şi untul topit. Adăugăm ouăle şi vanilia. Mixăm puţin.

În alt castron, trecem prin sită toate ingredientele uscate şi le amestecăm cu sarea.

Amestecăm ingredientele uscate cu cele umede în primul castron la mixer până se combină totul. La final, adăugăm ciocolata şi nucile. Combinăm totul bine.

Acoperim castronul cu folie alimentară şi ţinem la frigider timp peste noapte. Fursecurile se pot coace şi imediat.

Formăm bile de aluat de 40 de grame şi coacem la 180 de grade timp de 12-14 minute. Dacă vrem ca fursecurile să fie mai moi atunci coacem 12 minute, dacă le vrem mai crocante, atunci coacem mai mult de 12 minute. Trebuie să lăsăm spaţiu între fursecuri pentru că altfel se lipesc. Coacem mai multe tăvi până terminăm aluatul. Decorăm cu sare de mare înainte de coacere.

După coacere, răcim fursecurile şi apoi le păstrăm într-un recipient închis ermetic timp de 5 zile.

fursecuri cu hrisca si ciocolata

Sunt perfecte!

fursecuri cu hrisca si ciocolata

Bon appétit!

Care sunt fursecurile voastre preferate?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt × cinci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.