Humus cu sfeclă roşie şi Za’atar

vineri, 6 februarie 2015

DSC_0108-2

Za’atarul este un mix de ierburi uscate, semințe de susan, sumac, sare și alte mirodenii. Se poate cumpăra, dar și face acasă cu ce mirodenii ne plac mai mult sau se potrivesc la ceea ce gătim. Pentru acest humus roz, cu sfeclă roșie, eu am folosit turmeric pentru culoare (e galben), negrilică pentru că îmi place gustul și cimbru uscat pentru că l-aș pune în orice, plus alte mirodenii. Experimentați. Lumea mirodeniilor este fabuloasă atunci când începeți să o descoperiți. Inițial, și eu eram mai precaută, dar acum pun de toate în tot, ca să simt aromele și să gust combinații noi. Sunt mereu surprinsă.

Mi-a plăcut rețeta asta, altfel nu mai era pe blog, și pentru că în ultima perioadă gătesc mult cu sfeclă am fost super happy când am descoperit că o pot pune și în humus. A ieșit un humus roz și dulceag. Merge și la un party, nu? Invitați câțiva prieteni pe la voi și vedeți dacă pot ghici ce le-ați pregătit. Have fun!

DSC_0031

Ingrediente

1 conservă de năut
220 gr. sfeclă roşie gătită (la cuptor sau fiartă)
1 lingură tahini
1 lingură seminţe de chimen prăjite și făcute pudră
1-2 căţei de usturoi
suc de la 1 lămâie
1-2 linguri ulei de măsline
sare de mare
piper negru, proaspăt măcinat

pentru Za’atar

seminţe de chimen prăjite
negrilică
cimbru uscat
turmeric
susan negru
sumac

Timp de preparare: 50 de minute

Mai întâi gătim sfecla. Putem să o punem la cuptor, înfoliată, dar durează mai mult. Eu am spălat-o bine, am îndepărtat coaja și am tăiat-o cubulețe. Am fiert-o în apă clocotită timp de 30 de minute, cam așa. Până s-a înmuiat. Apoi am răcit-o. Pentru humus, punem într-un robot de bucătărie boabele de năut, sfecla, pudra de semințe de chimen, tahini și usturoi. Blendăm. Adăugăm ulei de măsline, suc de lămâie, sare și piper. Blendăm din nou. La final, mai adăugăm ce ingrediente dorim, după gust; mai multă lămâie sau tahini, ca să fie pe placul nostru. Mirodeniile pentru Za’atar le punem într-un castron și le amestecăm bine.

Servim humusul într-un castron cu Za’atar deasupra și puțin ulei de măsline.

DSC_0179-1-2

DSC_0142

DSC_0154

Bon appétit!


Niciun comentariu »

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Cristina, chef(ă) la mine în bucătărie, iubesc mâncarea, ador să gatesc și să fac poze culinare. Food stylist și food writer autoproclamat, poftesc la emisiuni culinare și mă gândesc mereu la mâncare, sunt o cititoare avidă de rețete și cărți de bucate. Fascinată de condimente, dependentă de brânză, maker of bread, colecționez șorțuri și notez peste tot idei și rețete. Nu o să mă opresc niciodată din gătit.

♥ Food is Love ♥