Lumache cu sos de roşii şi mozzarella

luni, 6 ianuarie 2014

DSC_0962-10

Lumachele sunt un anumit tip de paste care au formă de cochilie de melc, de aici şi denumirea. Sunt perfecte pentru reţeta asta pentru că se umplu de sos şi brânză la cuptor şi sunt delicioase. Dacă nu găsiţi, puteţi folosi alte paste care se pot umple precum penne sau rigatoni, dar nu spaghete.

Pentru mine pastele la cuptor se încadrează la categoria “mâncare pentru suflet” pentru că îmi dau o stare de bine atunci când le prepar şi le mănânc. În plus, au câteva dintre ingredientele mele preferate: roşii, paste şi mai ales mozzarella. Mozzarella topită la cuptor cu paste. Ce poate fi mai bun într-o zi friguroasă de iarnă?

DSC_0971-1

Durează un pic mai mult să le preparaţi dacă nu aveţi un sos deja gata prin cămară, dar şi dacă faceţi sosul meu de mai jos va merita. Nu este un sos de roşii simplu ci are şi alte legume care îi dau o aromă mai dulceagă şi intensă, precum şi o consistenţă mai cremoasă. Este foarte bun. Promit. Spor la bucătărit!

Ingrediente
(pentru 2 persoane)

200 gr. paste lumache
250 gr. mozzarella
parmezan (opţional)
sare pentru fiert
ulei de măsline
cimbru uscat
piper negru proaspăt măcinat
sare de mare

Pentru sos
1 conservă de roşii în suc (400 gr.)
2 morcovi mici-medii
câteva cubuleţe de ţelină
1 ceapă medie
5-6 căţei de usturoi
2 foi de dafin
cimbru uscat
sare de mare
piper proaspăt măcinat
1 linguriţă zahăr
ulei de măsline

Timp de preparare: 1 h şi 20 minute

Sosul. Spălăm legumele şi le tăiem bucăţi mici-medii. Ceapa în patru iar usturoiul îl putem lăsa întreg. Într-o oală punem la încins ulei de măsline şi apoi aruncăm acolo legumele. Adăugăm sare şi piper, foile de dafin şi cimbrul uscat. Lăsăm să se rumenească. Apoi turnăm roşiile în suc şi puţin zahăr şi lăsăm la fiert 30-40 de minute. La final mixăm cu un blender până obţinem un sos mai gros. Lăsăm deoparte.

Pastele. Punem apă cu sare la fiert. Pastele însă nu le fierbem complet conform timpului de pe pachet pentru că se vor mai coace şi la cuptor. Deci le scoatem din apă mai devreme. Într-un vas termorezistent turnăm puţin ulei de măsline, pastele, câteva linguri de sos şi mozzarella pe care am tăiat-o cubuleţe. Mai turnăm puţin ulei de măsline, cimbru uscat, piper proaspăt măcinat şi sare, dacă mai este nevoie.  Putem rade şi puţin parmezan deasupra. Băgăm la cuptorul preîncălzit până se topeşte brânza şi se rumenesc uşor pastele.

Scoatem din cuptor şi servim. Sunt bune cât sunt calde.

DSC_0859-1

DSC_0913-3

DSC_0024-2-horz

Bon appétit!


2 comentarii »

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Cristina, chef(ă) la mine în bucătărie, iubesc mâncarea, ador să gatesc și să fac poze culinare. Food stylist și food writer autoproclamat, poftesc la emisiuni culinare și mă gândesc mereu la mâncare, sunt o cititoare avidă de rețete și cărți de bucate. Fascinată de condimente, dependentă de brânză, maker of bread, colecționez șorțuri și notez peste tot idei și rețete. Nu o să mă opresc niciodată din gătit.

♥ Food is Love ♥