Madlene cu vanilie şi lămâie – reţetă de bază şi 2 variante de arome

miercuri, 18 octombrie 2017

madeleines cu zmeura si migdale

Îmi plac madlenele. Aceste mici pufoşenii franţuzeşti sunt atât de uşor de făcut încât merită investiţia într-o tavă cu formă specială. În rest, ingredientele sunt de bază: făină, ouă, unt, zahăr şi ceva arome. Sunt ca un blat pufos, dar cu o formă foarte drăguţă. Varianta clasică a madlenelor este cea cu vanilie. În Paris le-am găsit în toate cofetăriile.

La muncă, Oree Boulangerie, coacem zilnic madlene proaspete pentru restaurant. De 7 luni de zile de când lucrez aici încă nu m-am săturat de ele. Sunt gustarea noastră preferată atunci când suntem low cu energia. Am învăţat câte ceva până acum despre aceste minunăţii şi o să vă spun câteva trucuri şi recomandări, la final de post. Mai întâi reţeta şi câteva poze frumoase. Enjoy!

Apropo, reţeta e de la Christophe Michalak, un pastry chef foarte faimos acum în Franţa. Check him out! La reţeta lui de bază am adăugat alte două variante posibile: cu sirop de lămâie şi mac sau cu zmeură şi migdale.

madeleine cu lamaie si mac

Ingrediente

pentru 24 madlene simple

130 gr. făină albă
un vârf de praf de copt
coaja rasă de la 2 lămâi
3 ouă
150 gr. zahăr alb
140 gr. unt
10 gr. miere lichidă
1 păstaie de vanilie

pentru cele cu sirop de lămâie şi mac

sirop
80 gr. zahăr alb
80 ml. apă
suc de la 1 lămâie

seminţe de mac

pentru cele cu zmeură şi migdale

12 bucăţi mici de zmeură
migdale

Timp de preparare: 10 minute pentru mix, 2 ore sau 24 de ore refrigerare, 10 minute coacere

Ustensile necesare

mixer electric sau tel, răzătoate fină, sită, poş, tavă pentru madlene

Metodă de preparare

1. Topim untul împreună cu coaja de lămâie şi mierea. Lăsăm la răcit.

2. Batem ouăle la mixer sau cu un tel 2-3 minute. Adăugăm zahărul şi amestecăm.

3. Trecem prin sită făina şi praful de copt. Amestecăm cu ouăle şi zahărul.

4. La final, adăugăm untul şi amestecăm bine până obţinem un mix omogen. Ţinem la frigider 2 ore minim sau peste noapte cel mai bine.

5. Când coacem madlenele, avem cuptorul încins la 180-200 de grade şi ungem cu unt tava. Punem mixul în forme cu un poş sau cu o linguriţă.

6. Coacem timp de aprox. 10 minute sau până ce devin rumene şi cresc frumos. Semnul unei madlene reuşite este cocoaşa aceea care creşte în mijloc.

7. Se lasă la răcit în tavă şi apoi se răstoarnă pe un grătar. Cele simple se pot servi cu lapte ca francezii. Pentru cele cu sirop de lămâie e bine ca madeleinele să fie înmuiate în sirop când sunt calde, presărate cu mac şi lăsate la răcit pe un grătar. Pentru sirop, daţi în clocot apa cu zahărul până ce se topeşte zahărul şi lăsaţi la răcit. Adăugaţi apoi zeama de lămâie. Pentru cele cu zmeură şi migdale, înainte de coacere, puneţi o zmeură în mijlocul fiecărei madlene şi presăraţi cu migdale. Coaceţi la fel. Nu o să mai aibă cocoaşa însă.

madeleine cu vanilie

madeleine

{Trucuri şi recomandări pentru nişte madlene reuşite}

1. Mixul se coace mai bine dacă stă la frigider înainte. În caz de urgenţă se poate folosi însă şi imediat ce e gata.

2. Formele nu se umplu de tot cu mix, ci se lasă 1 mm sau jumătate de mm spaţiu între mix şi margine. Aşa creşte cocoaşa cel mai bine.

3. Madlenele se coc foarte puţin. 10 minute dacă sunt mici, 13-15 minute dacă aveţi o formă de madlene mai mare. Dacă se coc prea mult timp, se usucă prea tare atunci când se răcesc.

4. Lăsaţi untul la răcit înainte să-l adăugaţi în mix, altfel se taie compoziţia.

5. Mixul ţine la frigider 5 zile. Puteţi face mai mult în avans şi coace madlene proaspete în fiecare dimineaţă.

6. Madlenele coapte sunt bune de consumat în ziua respectivă.

7. Odată coapte se pot congela şi înainte de consum, se bagă la cuptor 2 minute pentru reîmprospătare. Aşa aveţi mereu ceva gata pentru musafiri dacă apar neanunţaţi.

Bon appétit!


Niciun comentariu »

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Cristina, chef(ă) la mine în bucătărie, iubesc mâncarea, ador să gatesc și să fac poze culinare. Food stylist și food writer autoproclamat, poftesc la emisiuni culinare și mă gândesc mereu la mâncare, sunt o cititoare avidă de rețete și cărți de bucate. Fascinată de condimente, dependentă de brânză, maker of bread, colecționez șorțuri și notez peste tot idei și rețete. Nu o să mă opresc niciodată din gătit.

♥ Food is Love ♥