Mini tarte cu smochine şi ceapă caramelizată

sâmbătă, 13 octombrie 2018

mini tarte cu smochine

Aluatul acestor tarte este dulce aşa că pregătiţi-vă pentru o experienţă culinară mai deosebită. Dacă nu vă place ideea însă, puteţi înlocui aluatul cu unul sărat. Eu am vrut să mai încerc reţete cu smochine cât le-a fost sezonul şi reţeta lui Nigel Slater, chef britanic, mi-a atras atenţia. Trebuie să recunosc însă că nu-mi plac smochinele aşa mult. Poate am mai spus asta. Sunt prea dulci. Reţeta asta e la limita dintre dulce şi sărat şi e ok.

Nu mai fac însă mini tarte prea curând. Durează prea mult şi sunt prea migăloase. Nu mai am răbdare. Dacă nu vreţi să staţi prea mult prin bucătărie vă recomand să faceţi o tartă mare şi scăpaţi de o grijă.

Ingrediente

pentru 12 mini tarte

pentru aluat

180 gr. făină albă
90 gr. unt rece tăiat cuburi
1 gălbenuş
1 lingură zahăr alb

pentru umplutură

1 ceapă roşie mare
20 gr. unt
100 gr. smochine proaspete, tocate bucăţi mici
100 ml. creme fraiche

Ustensile necesare

o formă de brioşe

Timp de preparare: 40 minute

Timp de coacere: 10-12 minute + 30 minute

Metodă

Pentru aluatul de tarte amestecăm într-un castron făina cu untul. Fărâmiţăm untul şi îl încorporăm în făină până obţinem nişte firimituri. Adăugăm zahărul, gălbenuşul şi puţină apă ca să formăm o bilă de aluat. O acoperim în hârtie de copt şi punem aluatul la frigider timp de 30 de minute sau o oră sau peste noapte.
Între timp pregătim umplutura. Tăiem ceapa fâşii subţiri şi o prăjim în unt până se caramelizează. E un proces de durată. Trebuie să amestecăm continuu şi să prăjim la foc mic-mediu. Apoi adăugăm smochinele tocate bucăţi mici, creme fraiche, sare şi piper. Lăsăm deoparte.

Scoatem aluatul de la frigider. Îl întindem cu un făcăleţ pe o suprafaţă înfăinată uşor. Decupăm discuri de aluat şi le punem în forma de brioşe. Forma trebuie unsă înainte cu unt şi tapetată cu făină. Înţepăm aluatul cu furculiţa peste tot. Acoperim fiecare mini tartă cu hârtii de brioşe umplute cu orez. Precoacem timp de 10-12 minute la 180 de grade.

tarte cu smochine

Scoatem forma de brioşe şi o lăsăm la răcit. Apoi umplem tartele şi le coacem timp de aprox. 30 de minute la 180-200 de grade. Eu cu restul de cocă am decupat câteva frunzuliţe cu care am decorat tartele. Le-am uns cu puţin ou bătut înainte de coacere, V-am spus că a durat foarte mult.

tarte

Servim tartele cu smochine imediat sau a doua zi. Le putem reîncălzi. Sunt bune şi reci.

tarte dulci cu smochine

tarte cu smochine si ceapa caramelizata

Bon appétit!


Niciun comentariu »

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Cristina, chef(ă) la mine în bucătărie, iubesc mâncarea, ador să gatesc și să fac poze culinare. Food stylist și food writer autoproclamat, poftesc la emisiuni culinare și mă gândesc mereu la mâncare, sunt o cititoare avidă de rețete și cărți de bucate. Fascinată de condimente, dependentă de brânză, maker of bread, colecționez șorțuri și notez peste tot idei și rețete. Nu o să mă opresc niciodată din gătit.

♥ Food is Love ♥