Orez sălbatic cu legume la grătar

joi, 13 iunie 2013

DSC_0220

Vara piețele nu sunt pline doar de fructe, ci și de multe multe legume proaspete și frumoase. Se pot mânca prăjite, crude, în supe creme sau salate, dar pe grătar parcă sunt cele mai bune. Nimic nu se compară cu aroma aceea de grătar și în plus, devin foarte zemoase. Alături de un orez sălbatic arată deja ca niște delicatese și sunt demne de servit la o cină cu mai mulți invitați. Faceți un castron mare din care se pot servi toți și o să vă săturați cu siguranță. Nu uitați de dressing!

Ingrediente
(pentru două porții)

6 linguri orez sălbatic (acesta este doar cel negru; în comerț se găsește amestec de orez alb cu sălbatic)
500 ml. apă
sare
1 vânătă mare
1 ardei galben
1 ardei capia
1-2 cepe albe sau roșii
4-5 ciuperci champignon sau de alt fel
2 dovlecei
ulei de măsline
pătrunjel sau cimbru proaspăt

Dressing
3 linguri ulei de măsline
1 lingură oțet balsamic
2 căței de usturoi
sare și piper

Timp de preparare: 30 de minute

Punem orezul la fiert într-o oală cu cei 500 ml. apă și puțină sare (foarte puțină pentru că o să punem și în dressing). Aducem la punctul de fierbere, dăm focul mic și acoperim. Va fi gata cam în 16 minute. Vedeți și pe pachet.

DSC_0127-2

Facem dressing-ul pe care îl vom folosi atât la orez, cât și la legume. Într-un castron mic turnăm uleiul de măsline, oțetul balsamic, zdrobim usturoiul și adăugăm sare și piper. Amestecăm bine și punem deoparte.

DSC_0096

Între timp pregătim legumele pentru grătar. Punem grătarul la încins. Spălăm și tăiem legumele: vânăta în rondele groase, ardeii în 4 felii fiecare, dovleceii pe lung, ciupercile le lăsăm întregi, dar le scoatem codița și ceapa tot rondele.

DSC_0103

DSC_0109

Le așezăm pe grătar și cu o pensulă ungem legumele cu puțin ulei de măsline. Întoarcem pe ambele părți până devin maronii și zemoase.

DSC_0136

DSC_0160

Între timp e gata orezul. Îl scurgem și îl turnăm într-un castron. Turnăm jumătate din dressing  peste și amestecăm.

Într-o farfurie punem o porție de orez și deasupra aranjăm frumos legumele. Turnăm puțin dresssing și peste ele. Presărăm pătrunjel tocat sau cimbru. Eu am găsit la piață pătrunjel creț și mi s-a părut foarte drăguț. A arătat bine și peste mâncare.

DSC_0156

Servim imediat.

DSC_0203

Bon appétit!


5 comentarii »

  1. Oana spune:

    Acum incerc reteta asta. It’s sounds delicious and it will surely taste the same! Revin cu verdictul! Te pup

  2. Mooe spune:

    Da, cam asa este… Bunica mea imi făcea pe vremuri ate2t gutui căt și mere een jar.Abia aștept să mă duc iar pe la ea să o rog să-mi facă :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Cristina, chef(ă) la mine în bucătărie, iubesc mâncarea, ador să gatesc și să fac poze culinare. Food stylist și food writer autoproclamat, poftesc la emisiuni culinare și mă gândesc mereu la mâncare, sunt o cititoare avidă de rețete și cărți de bucate. Fascinată de condimente, dependentă de brânză, maker of bread, colecționez șorțuri și notez peste tot idei și rețete. Nu o să mă opresc niciodată din gătit.

♥ Food is Love ♥