Painea noastra cea de toate zilele

marți, 6 septembrie 2011

Nu stiu ce parere aveti voi despre painea din comert, cea de toate zilele, dar mie nu mi se pare comestibila. Nu are gust, nu arata apetisant, se strica repede, este ca un burete sau se sfarama usor. Este totusi un aliment care se consuma zilnic, mai ales in Romania, unde nimic nu se mananca fara paine, nici pastele, in anumite cazuri. Ar trebui ca mai multa grija sa se acorde painii, preparatului, ambalatului. Unde sunt retetele de altadata? Cele facute pe vatra, la tara, lipiile pe care le tin si eu minte, calde si gustoase mama mama… De ce nu este nimeni interesat sa prepare paine buna, sa o ambaleze frumos si sa o marketeze cu bun gust?

Pana atunci, m-am gandit sa incep sa prepar eu paine in casa. In felul asta stiu sigur ce contine, ca o sa fie buna si pot incerca mai multe retete.

Pentru inceput am incercat o reteta de painici scotiene sau baps, asa se mai cheama. Este chiar usoara reteta, de aceea am si ales-o si uitati ce a iesit.

Ingrediente

(cantitatea era dubla, dar eu am facut mai putin ca sa vad cum iese)

  • 350 gr. faina
  • 25 gr. unt
  • 100 ml lapte
  • 125 ml apa calduta
  • 10 gr. drojdie proaspata
  • 1 lingurita sare

Timp de preparare: aprox. 2 ore

Incepem cu un castron in care amestecam faina cu sarea. Apoi adaugam untul taiat cubulete, tinut anterior la temperatura camerei si framantam.

Facem loc in mijloc si turnam drojdia dizolvata in laptele cald.

Incepem sa framantam din nou si treptat adaugam apa calduta pana obtinem un aluat elastic. Daca mai este nevoie de apa, mai adaugam cate o lingurita o data, daca mai este nevoie de faina, mai adaugam o lingurita.

Lasam aluatul la crescut timp de 1 ora intr-un loc ferit de curent. Intre timp mai citim o carte, ne uitam la tv ca sa treaca timpul. Dupa o ora, cam asa ar trebui sa arate. 

Acum mutam aluatul pe masa pudrata cu faina si il impartim in 6 bucati egale sau aproape egale. Eu am incercat. Cu mana le dam o forma si le modelam.

Le mutam apoi in tava in care am pus folia de copt. Le ungem cu lapte pe deasupra si le pudram cu faina (mai cumpatat asa, eu am pus cam mult).

Acum le mai lasam 30 de minute sa creasca si ne intoarcem. Intre timp incalzim si cuptorul, 220 de grade. Inainte de a le baga la cuptor le apasam pe mijloc putin cu degetul.

Acum sunt gata pentru cuptor. Lasam painicile acolo timp de 15-20 de minute. O sa iasa crocante la exterior si pufoase in interior.

Bon appétit

Voua va place painea din comert? Daca da, care anume si de unde o cumparati? Mersi. :)


Niciun comentariu »

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Cristina, chef(ă) la mine în bucătărie, iubesc mâncarea, ador să gatesc și să fac poze culinare. Food stylist și food writer autoproclamat, poftesc la emisiuni culinare și mă gândesc mereu la mâncare, sunt o cititoare avidă de rețete și cărți de bucate. Fascinată de condimente, dependentă de brânză, maker of bread, colecționez șorțuri și notez peste tot idei și rețete. Nu o să mă opresc niciodată din gătit.

♥ Food is Love ♥