Panna cotta cu sos cald de prune şi anason

luni, 20 octombrie 2014

DSC_0167-1

Mai e puţin şi se termină sezonul prunelor aşa că am profitat şi am gătit o ultimă reţetă dulce cu ele. Este un desert care îmi place foarte mult şi l-am făcut pentru prima dată acasă. Nu mi-a venit să cred cât de uşor se prepară şi ce bun poate să iasă. Foarte fin, lăptos, dulceag şi aromat. Denumirea înseamnă efectiv “smântână coaptă/gătită” şi se referă la acel mascarpone cremos din compoziţie. Este cu siguranţă un desert săţios şi unul care merită preparat în casă şi nu cumpărat. Sosul sau “dressingul” poate să fie făcut din orice fructe. Prunele sunt de sezon acum şi le-am condimentat cu puţin anason şi scorţişoară. Un deliciu!

Este a doua reţetă cu anason şi lapte de când am lansat blogul şi am creat cu ocazia asta o categorie specială. De acum înainte dacă aveţi poftă de anason sau anason şi lapte ştiţi unde să vă uitaţi.

Reţeta are gelatină, dar pentru cei care sunt împotriva gelatinei animale există ceva numit agar-agar, care este o gelatină vegetală. Problem solved! Chiar merită acest desert.

da1-2

Ingrediente

4 foi de gelatină agar-agar
300 ml. lapte
250 gr. mascarpone
100 gr. zahăr tos
1 baton de vanilie sau esenţă
4 prune date pe jumătate
2 linguri miere
1 baton de scorţişoară
1 anason stelat
1 lingură oţet balsamic

Timp de preparare: 25 minute + câteva ore cât stă desertul la frigider sau peste noapte

Gelatina o ţinem timp de 10 minute într-un castron cu puţin lapte din cei 300 de ml. Între timp, restul de lapte îl încălzim într-o cratiţă mică împreună cu zahărul, mascarpone şi batonul de vanilie la foc mic. Amestecăm uşor şi aducem în punctul de fierbere. Dăm de pe foc, scoatem batonul de vanilie şi adăugăm gelatina cu laptele din castron. Amestecăm până ce aceasta se dizolvă complet. Turnăm în recipiente de sticlă sau ceramică sau chiar silicon, mici sau medii, de ce forme avem şi punem la frigider. Sunt gata în câteva ore sau cel mai bine se încheagă peste noapte.

Înainte de servire, facem sosul de prune. Într-o oală mică, punem la încălzit jumătăţile de prune cu mierea, anasonul, batonul de scorţişoară şi oţetul balsamic. Gătim la foc mic, cu capac, timp de câteva minute până ce prunele devin moi.

Ca să scoatem panna cotta din forme, le înmuiem pe acestea în puţină apă fierbinte. Le scoatem pe farfurii şi turnăm sosul peste şi lângă desert. Decorăm cu prune şi un praf de scorţişoară.

daaa

DSC_0222-1

(Borcanul este de la Clou Boutique. Îl găsiţi aici.)

Dig in!

DSC_0327-2

Bon appétit!


Niciun comentariu »

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Cristina, chef(ă) la mine în bucătărie, iubesc mâncarea, ador să gatesc și să fac poze culinare. Food stylist și food writer autoproclamat, poftesc la emisiuni culinare și mă gândesc mereu la mâncare, sunt o cititoare avidă de rețete și cărți de bucate. Fascinată de condimente, dependentă de brânză, maker of bread, colecționez șorțuri și notez peste tot idei și rețete. Nu o să mă opresc niciodată din gătit.

♥ Food is Love ♥