Pesto făcut în casă

miercuri, 21 august 2013

DSC_1006

Am promis că revin cu reţeta de pesto făcut în casă şi iat-o! O am de la mama, care face cel mai bun pesto. Eu am încercat să-l fac la fel de bine ca ea şi vă împărtăşesc şi vouă experienţa, cu drag.

Pesto se poate face cu ingrediente variate de la nuci, seminţe de pin, migdale, funze de busuioc sau năsturel. Singurele constante sunt uleiul de măsline, usturoiul şi parmezanul. Busuiocul se poate folosi cel de la ghiveci sau caserolă, dacă vreţi o cantitate mai mare. Mai ajustaţi voi cantităţile.

Pentru cei care aveţi blender, aruncaţi toate ingredientele acolo şi mixaţi până obţineţi consistenţa dorită. Eu am folosit un mojar ca alternativă.

Ingrediente

50 gr. nuci decojite
2 căţei de usturoi
50 gr. frunze de busuioc
50 ml. ulei de măsline
1-2 linguri parmezan ras
extra ulei de măsline
sare de mare

Timp de preparare: 25 de minute

DSC_0863

DSC_0859

Punem puţină apă la fiert şi când dă în clocot adăugăm nucile. Vrem să devină moi ca să îndepărtăm apoi coaja uşor. Le ţinem în apă câteva minute şi verificăm dacă sunt uşor de decojit. Asta e partea cea mai minuţioasă.

Spălăm puţin frunzele de busuioc şi le uscăm cu un şervet, dar foarte uşor pentru că sunt fine şi se rup.

DSC_0838

Într-un mojar adăugăm un vârf de sare de mare, nucile decojite şi cei doi căţei de usturoi decojiţi şi ei. Pisăm cât putem de bine.

DSC_0894

Am transferat apoi conţinutul într-un castron mai mare ca să pot adăuga funzele de busuioc. Le adăugăm puţin câte puţin şi uleiul la fel până le terminăn. Pisăm cât putem de bine.

DSC_0916

DSC_0940

Poate să fie un sos mai fin sau ceva mai rustic în care nucile se mai simt şi busuiocul este la vedere. Mie îmi place să se vadă frunzuliţele de busuioc. Până la urmă este făcut în casă şi nu cumpărat la borcan.

La final mai adăugăm puţin ulei şi radem parmezan cât să se îngroaşe puţin sosul. Poate să fie pus şi după gust.

1

Turnăm într-un borcan şi acoperim cu un strat de ulei.

Pasul următor este să fierbeţi nişte paste şi să vă înfruptaţi. Este aşa grozav proaspăt acest pesto!

Bon appétit!


3 comentarii »

  1. celine spune:

    arata super, am sa incerc. stii cumva cum sa il conservi mai bine ca sa tina mai mult?

  2. admin spune:

    Bună Celine :) Se poate ţine la congelator dacă nu îl consumi imediat pe tot şi de fiecare dată când ai nevoie de el la gătit, scoţi o linguriţă din borcan sau mai multe. Depinde la ce-l foloseşti.

  3. [...] a doua reţetă de pesto pe care o prepar. Am început cu cel clasic, cu busuioc, dar pentru că este un sos foarte versatil se poate prepara şi din alte verdeţuri, [...]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Cristina, chef(ă) la mine în bucătărie, iubesc mâncarea, ador să gatesc și să fac poze culinare. Food stylist și food writer autoproclamat, poftesc la emisiuni culinare și mă gândesc mereu la mâncare, sunt o cititoare avidă de rețete și cărți de bucate. Fascinată de condimente, dependentă de brânză, maker of bread, colecționez șorțuri și notez peste tot idei și rețete. Nu o să mă opresc niciodată din gătit.

♥ Food is Love ♥