Prăjitură cu iaurt şi lămâie

luni, 23 iunie 2014

DSC_0380-1

Vă prezint o reţetă regală. Este împrumutată din cartea regală de bucate a Principesei Margareta a României, pe care o am de doi ani deja. Nu am apucat să încerc toate reţetele din ea, dar ce am reuşit a ieşit super şi recomand mai departe. Ce m-a atras la reţeta de mai jos este faptul că este foarte simplu de făcut şi totul se rezumă la un pahar de iaurt pe care îl folosim la măsurarea tuturor ingredientelor. Îmi plac reţetele care sunt uşoare şi care nu necesită multă pregătire pentru că şi desertul este gata mai repede. Odată ce descopăr reţete de genul acesta, le trec pe lista mea de reţete preferate, le postez pe blog şi cu siguranţă le repet şi poate chiar le îmbunătăţesc. În cazul de faţă am pus de la mine sucul de lămâie pentru că în reţeta originală nu era.

DSC_0263-3

Ingrediente

1 iaurt (eu am folosit Olympus de 10% grăsime la 150 gr.)
3 ouă
1 pahar de iaurt plin cu ulei de floarea-soarelui
2 pahare de iaurt cu zahăr alb
suc de la o jumătate de lămâie
coaja de la 1 lămâie
3 pahare de iaurt cu făină albă
2 linguriţe de praf de copt
căpşune pentru decor
flori pentru decor

pentru glazură

suc de lămâie
zahăr pudră

Timp de preparare:

Cuptorul trebuie încălzit la 180 de grade. Pregătim o formă rotundă în care vom pune aluatul şi o ungem cu ulei. Este mai bine dacă avem o formă cu fundul detaşabil ca să fie uşor să scoatem prăjitura când e gata.

Într-un castron turnăm iaurtul, uleiul, zahărul, sucul de lămâie şi coaja de lămâie pe rând şi amestecăm cu un tel. Apoi turnăm ouăle şi iar amestecăm. Urmează făina şi amestecăm până ce aluatul devine omogen. La final adăugăm praful de copt.

Turnăm compoziţia în formă şi ţinem la cuptor timp de 40-45 de minute. Verificăm cu o scobitoare dacă este gata. O introducem în mijlocul prăjiturii şi dacă iese uscată atunci este gata.

Pentru glazură amestecăm puţin suc de lămâie cu zahăr pudră până obţinem un lichid de consistenţa unui sirop. Turnăm glazura peste prăjitură, decorăm cu felii de căpşune proaspete şi floricele.

DSC_0391-1

DSC_0517-1

DSC_0494-1

DSC_0448-1

DSC_0509-1

Bon appétit!


4 comentarii »

  1. Camelia spune:

    De vis arată prăjitura! Vizual arată perfect, gustul cred că e de asemenea grozav! Cristina, ce floricele sunt acelea micuţe, bucheţele? Sunt absolut minunate!

    http://www.camelianita.ro

    • Anason cu Lapte spune:

      Mulţumesc Camelia! :) Cred că florile se numesc bucheţelul miresei. Le-am cumpărat din piaţă acum ceva timp de la o tanti. Nu mai văzusem până atunci.

  2. Dar nu putem face aceasta prajitura doar cu iaurt si fara lamaie ! De cand caut si eu o reteta ptr o prajitura cu iaurt ! Insa o vrea simpla , clasica !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Cristina, chef(ă) la mine în bucătărie, iubesc mâncarea, ador să gatesc și să fac poze culinare. Food stylist și food writer autoproclamat, poftesc la emisiuni culinare și mă gândesc mereu la mâncare, sunt o cititoare avidă de rețete și cărți de bucate. Fascinată de condimente, dependentă de brânză, maker of bread, colecționez șorțuri și notez peste tot idei și rețete. Nu o să mă opresc niciodată din gătit.

♥ Food is Love ♥