Prăjitură cu smochine şi cardamom

miercuri, 26 septembrie 2018

prajitura cu smochine

Anul ăsta mi-am propus să gătesc mai multe reţete de sezon şi să profit de ce aduce fiecare anotimp. Am început cu smochinele pe care nu le cunosc foarte bine şi pe care nu le-am degustat în prăjituri aşa de mult până acum. Cel mai mult îmi place dulceaţa de smochine pe care o face mama şi pe care o mănânc cu pâine prăjită şi unt. Simplu.

Trebuie să recunosc că nu-mi plac smochinele aşa de mult. Sunt prea dulci, deşi eu mănânc foarte dulce şi nu-mi plac seminţele acestor fructe. Nu-mi place textura. Nu aş zice că sunt fructele mele preferate. În plus, îmi place mai mult să le mănânc cu ceva sărat, brânză sau şuncă. Într-o salată sau pe pizza.

Această reţetă dulce cu smochine şi cardamom mi-a plăcut însă. Am încercat-o acasă şi are o aromă foarte plăcută şi surprinzătoare. Sunt fan cardamom şi cred că atunci când e adăugat unui preparat, iese ceva deosebit. Nu puneţi prea mult însă. Poate fi destul de puternic şi neplăcut în cantităţi mari. Serviţi prăjitura cu iaurt amestecat cu suc de portocale şi coajă de portocale. O să vă placă.

smochine

Ingrediente

pentru o prăjitură în formă rotundă de 23 cm.

Blat
133 gr. zahăr
60 gr. unt
60 gr. iaurt natural
2 ouă mari
125 gr. făină
5 gr. praf de copt ( 1 teaspoon)
1 linguriţă rasă scorţişoară
1 linguriţă rasă cardamom pudră
5 smochine tăiate în sferturi

Crumble

50 gr. făină
25 gr. unt
25 gr. zahăr
un vârf de sare
25 gr. nuci mărunţite sau pudră

Timp de preparare: 40 minute

Timp de coacere: 30-40 minute

Metodă

Pregătim mai întâi crumble. Într-un castron, amestecăm făina cu untul. Fărâmiţăm untul şi îl încorporăm în făină ca atunci când facem aluat de tartă. Adăugăm restul ingredientelor şi amestecăm puţin. Întindem crumble-ul pe o tavă cu hârtie de copt şi coacem timp de 10-15 minute la 180 de grade până se rumeneşte. Lăsăm la răcit.

Pentru prăjitură pregătim mai întâi forma. O ungem cu unt şi apoi o tapetăm cu hârtie de copt. Dacă aveţi răbdare, tăiaţi hârtia într-un cerc pentru partea de jos şi fâşii pentru margini. Dacă nu, atunci pur si simplu puneţi hârtia încât să acopere forma şi să iasă puţin în afară. Eu nu am avut o formă cu margini detaşabile şi am vrut să pot scoate prăjitura uşor din formă la final. În plus, am obţinut aceste margini ondulate în prăjitură. Mie mi-au plăcut.

Pentru blat, batem la mixer untul cu zahărul până obţinem o cremă pufoasă. Adăugăm iaurtul şi ouăle pe rând. Mixăm ca să încorporăm. La final, adăugăm ingredientele uscate. O să obţinem un aluat foarte gros şi pufos. Îl întindem în forma de prăjitură şi îl nivelăm cu o spatulă sau lingură. Aşezăm smochinele tăiate în sferturi. Peste presărăm crumble.

prajitura cu smochine

Coacem 30-40 minute la 180 de grade. Răcim şi apoi decorăm cu zahăr pudră şi smochine proaspete.

Vă recomand din suflet să serviţi prăjitura asta cu iaurt amestecat cu suc şi coajă de portocale. Combinaţia de smochine, cardamom şi portocale e superbă. În plus, prăjitura e cam dulce şi iaurtul cu citrice compensează. E foarte răcoros.

prajitura cu smochine si cardamom

prajitura cu cardamom si smochine

desert cu smochine

prajitura de toamna cu smochine

Bon appétit!

Vă plac smochinele? Ce gătiţi cu ele?


Niciun comentariu »

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Cristina, chef(ă) la mine în bucătărie, iubesc mâncarea, ador să gatesc și să fac poze culinare. Food stylist și food writer autoproclamat, poftesc la emisiuni culinare și mă gândesc mereu la mâncare, sunt o cititoare avidă de rețete și cărți de bucate. Fascinată de condimente, dependentă de brânză, maker of bread, colecționez șorțuri și notez peste tot idei și rețete. Nu o să mă opresc niciodată din gătit.

♥ Food is Love ♥