Prăjituri calde cu mere și scorțișoară

luni, 15 octombrie 2012

Nimic nu se compară cu o gustare caldă și dulce într-o după-masă de weekend rece și aspră. Aceste minunății aduc un mare zâmbet pe buze celor care sunt îndeajuns de pofticioși să deguste. Prăjiturile au compoziția asemănătoare cu cea a clătitelor, însă ies un pic diferit. Sunt mici, umflate și “glazura” le face deosebite.

Combinația de măr cu scorțișoară mă duce cu gândul la Crăciun, sărbătoarea mea preferată. Nu e prea devreme să încep să visez la ea, nu? :)

Până atunci să gătim. Poate trece timpul mai repede.

Ingrediente

(pentru aluat)

  • 200 gr. făină
  • 1 lingură praf de copt
  • 1 lingură zahăr fin
  • 1 ou
  • 275 ml lapte

(pentru glazură)

  • 4 mere
  • 1 lingură unt
  • 1 lingură zahăr
  • 1 linguriță scorțișoară
  • iaurt gras
  • miere

și unt pentru prăjit

Luăm merele (pot fi de oricare, eu aveam prin bucătărie câteva galbene și roșii), le spălăm, decojim, curățăm de sâmburi și tăiem cubulețe.

Într-o tigaie (mi-am luat una nouă de la Tefal, nonaderentă, este minunată), prăjim cubulețele de măr într-o lingură de unt, zahăr și scorțișoară. Eu am folosit unt ghee, ca marii chefi, și am ales zahărul brun în favoarea celui alb. Este mai sănătos și ajută la culoarea auriu-maronie pe care o dăm merelor.

Ținem merele câteva minute la foc mic până se înmoaie. O să miroasă exraordinar în bucătărie!

Când sunt gata, ca să le păstrăm calde, le punem într-o caserolă de plastic.


Ne apucăm de aluat. Într-un castron amestecăm făină cu praful de copt și zahărul fin. Adăugăm oul și laptele treptat și amestecăm până devine totul un aluat gros.

Într-o tigaie nonaderentă punem unt la încins și cu o lingură așezăm aluatul. O să fie mici forme de aluat, care se rumenesc destul de repede.

Atunci când apar mici găuri în aluat, să vă uitați bine, puteți să le întoarceți pentru că asta înseamnă că pe prima parte sunt gata.

O să vă iasă cam atâtea.

Serviți prăjiturile calde cu merele turnate pe deasupra, o cupă de iaurt gras (mai echilibrează gustul foarte dulce dulce) și miere. 

Bon appétit!

P.S. I mean business. Mi-am cumpărat un aparat foto nou, Nikon D3100, my precious ♥♥♥, and I’m not afraid to use it. Sper să vă placă la fel de mult cum îmi place și mie.


2 comentarii »

  1. andrei spune:

    O nebuniiieeee cum arata : )) Sa iti fie de bine :) ) Si sa ai grija de Nikon, e un aparat super !

  2. Multumesc mult Andrei! :) O sa am grija de el, promit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Cristina, chef(ă) la mine în bucătărie, iubesc mâncarea, ador să gatesc și să fac poze culinare. Food stylist și food writer autoproclamat, poftesc la emisiuni culinare și mă gândesc mereu la mâncare, sunt o cititoare avidă de rețete și cărți de bucate. Fascinată de condimente, dependentă de brânză, maker of bread, colecționez șorțuri și notez peste tot idei și rețete. Nu o să mă opresc niciodată din gătit.

♥ Food is Love ♥