Risotto alla Milanese

miercuri, 5 iunie 2013

13-1

Una dintre bucătăriile care îmi place foarte mult este cea italiană. Cred că am mai zis asta, dar o repet. Îmi place că este proaspătă, e gustoasă iar eu ador pastele și lasagna. Pe lângă acestea, un loc binemeritat îl ocupă risotto-ul. Acel orez cremos cu parmezan și unt. Este superb! Am gătit de mai multe ori și este un preparat pe care îl stăpânesc și care îmi iese mereu bine. Ca să puteți să-l savurați și voi atunci când doriți ceva nou, o să vă împărtășesc această rețetă simplă de risotto milanez cu gremolata și fâșii de parmezan. Bine de știut este că se poate servi alături de osso bucco. Nu există o combinație mai bună și reușită! O să pregătesc și rețeta asta ca să vă puteți bucura de o masă completă.

Ingrediente
(pentru două porții)
1 lingură unt
1 ceapă albă medie
6 linguri de orez pentru risotto (se mai numeşte şi arborio)
150 ml vin alb
un pliculeț de șofran
15 ml apă fierbinte
500 ml apă sau supă de legume
sare
piper proaspăt măcinat
fâșii de parmezan ras pentru decor
Pentru gremolata
2 căței de usturoi
2 linguri de pătrunjel proaspăt tocat
jumătate de coajă rasă de lămâie

Timp de preparare: aprox. 40 de minute

Începem cu gremolata. Tocăm usturoiul și pătrunjelul.

222

Punem într-un castron și radem coaja de lămâie. Punem deoparte.

3

5

Încălzim cei 500 ml de apă sau supă de legume. Lichidul trebuie să fie cald atunci când îl adăugăm peste risotto. Într-o tigaie nonaderentă topim untul. Adăugăm ceapa și călim la foc mic timp de 5 minute. Adăugăm orezul. Prăjim timp de 2 minute până devine ușor translucid.

Într-un castron cu apă fierbinte, cei 15 ml, turnăm șofranul din pachet. Amestecăm puțin. Îl strecurăm apoi peste orez și adăugăm vinul. Amestecăm. După ce orezul a absorbit tot lichidul, adăugăm jumătate din apă în tigaie. Foc mic-mediu și amestecăm din nou.

6

La risotto trebuie să aveți răbdare și să amestecați încontinuu ca orezul să elibereze amidonul și să devină moale. Atunci când și acest lichid este absorbit continuăm să turnăm restul de apă, un polonic de fiecare dată până este absorbit tot. La final adăugăm sare și piper.

În acest punct eu mai adaug parmezan ras și un cubuleț de unt, pentru a fi și mai cremos și pufos. Nu este obligatoriu și atenție cu parmezanul că este și el sărat.

9

Transferăm risotto-ul pe o farfurie și presărăm gremolata și la final radem fâșii de parmezan. Servim fierbinte!

16

15

11-1

Bon appétit!


Niciun comentariu »

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Cristina, chef(ă) la mine în bucătărie, iubesc mâncarea, ador să gatesc și să fac poze culinare. Food stylist și food writer autoproclamat, poftesc la emisiuni culinare și mă gândesc mereu la mâncare, sunt o cititoare avidă de rețete și cărți de bucate. Fascinată de condimente, dependentă de brânză, maker of bread, colecționez șorțuri și notez peste tot idei și rețete. Nu o să mă opresc niciodată din gătit.

♥ Food is Love ♥