Sosuiți?

luni, 23 iulie 2012

Am descoperit rețeta asta acum ceva timp și mi-a plăcut pentru că este ușoară, merge foarte bine vara și după cum aveam să descopăr mai târziu, este și gustoasă.

Nu obișnuiesc să prepar sosuri în casă, în afară de cele obișnuite pe bază de roșii sau mujdeiul puternic și vânjos. Încep însă cu acesta o listă lungă, sper, care să aducă acel “ceva” mâncării: o aromă mai fină, un gust dulceag sau puțin acrișor și un plus de iuțeală acolo unde trebuie.

Sosul acesta pe bază de iaurt grecesc merge bine cu legume, dar eu l-am folosit și la pui la grătar. Cred că se poate experimenta cu el iar rezultatele vorbesc de la sine.

Ingrediente

  • un iaurt grecesc (am cumpărat cu ocazia asta iaurtul Olympus la care am văzut reclamă și chiar este bun!)
  • 2 căței de usturoi
  • sare
  • piper
  • puțină nucșoară
  • legume (castraveți, brocoli, ardei gras, rosii, morcovi) – desigur mai puteți folosi și alte legume, după preferințe

Mai puteți adăuga verdeață (mărar sau pătrunjel proaspăt, tocat mărunt).

Timp de preparare: 10-15 minute

Începem prin a pisa usturoiul.

Apoi turnăm iaurtul într-un castron. Adăugăm usturoiul pisat înainte, sare și piper după gust, puțină nucșoară și amestecăm bine. Îl punem la frigider până tăiem legumele ca să se răcească bine cu toate ingredientele în el.

Legumele le spălăm bine și le tăiem rondele sau în bucăți lungi. Eu am făcut și și pentru diversitate.

(Grămada cere vârf!)

Brocoli-ul era congelat. Pentru a-l prepara vă trebuie doar un castron în care să-l fierbeți. În apă cu sare desigur, timp de 10-12 minute. Când este gata turnăm brocoli-ul într-un alt castron cu apă și gheață. Este bun pentru răcire, dar și pentru a-și păstra acea culoare frumoasă.

La final aranjăm legumele în mici castroane și servim imediat. Sunteți gata să sosuiți?

Bon appétit!

P.S. Vouă vă plac sosurile? Ce sosuri folosiți la mâncare?


2 comentarii »

  1. Loredana spune:

    O sa sune rusinos, dar cel mai des folosesc sosul de soia. Rareori prepar sosuri in casa, pentru ca mananc rar acasa, dar imi plac. Stiu sa fac traditionalul sos de rosii (cu busuioc si usturoi) pentru paste, sau sos de smantana cu ciuperci pentru carnea de pui. Cam atat :p Te mai astept cu sugestii :)

  2. Buna Loredana. Multumesc pentru comentariu. :) Nici eu nu am preparat multe sosuri insa am de gand. Sunt atatea retete usor de preparat si sosurile sunt mult mai gustoase facute in casa si proaspete. Am mai multe incredere in ele asa. O sa revin si cu alte idei.
    Spor sa ai in bucatarie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Cristina, chef(ă) la mine în bucătărie, iubesc mâncarea, ador să gatesc și să fac poze culinare. Food stylist și food writer autoproclamat, poftesc la emisiuni culinare și mă gândesc mereu la mâncare, sunt o cititoare avidă de rețete și cărți de bucate. Fascinată de condimente, dependentă de brânză, maker of bread, colecționez șorțuri și notez peste tot idei și rețete. Nu o să mă opresc niciodată din gătit.

♥ Food is Love ♥