Tartă cu ceapă caramelizată, caşcaval şi parmezan

miercuri, 5 martie 2014

colaj1

Nu este nimic mai satisfăcător decât o tartă reuşită, preparată în casă. Dulce sau sărată. Combinaţiile sunt infinite pentru umplutură şi chiar şi aluatul poate să fie trasformat în ceva cu totul deosebit cu mirodeniile adecvate. Aceasta este o tartă mai simplă cu ceapă caramelizată, caşcaval ras şi parmezan presărat deasupra la final. Ceapa devine dulceagă atunci când este gătită în unt şi în combinaţie cu restul ingredientelor este de vis. Chiar mai bună a doua zi, dacă mai aveţi răbdare. Eu nu am avut, dar felia de a doua zi m-a pus pe gânduri şi poate data viitoare aştept. Poate.

DSC_0750-1

Ingrediente

(pentru aluat)
180 gr. făină
90 gr. unt rece
2 linguri apă plată, rece
1 vârf de sare

(pentru umplutură)
100 gr. unt nesărat
600 gr. ceapă, tăiată fâşii subţiri
2 ouă
100 ml. smântână
100 gr. caşcaval ras
70 gr. parmezan ras
sare
piper alb

Timp de preparare: 50 minute + 40-45 minute pentru coacere

1. Aluatul. Pregătim un castron în care cernem făina şi presărăm sarea. Amestecăm. Dăm untul rece pe răzătoare deasupra castronului şi amestecăm cu mâinile. Fărâmiţăm şi topim untul ca să formăm o bilă de aluat. Adăugăm apă ca să legăm totul mai bine. Imediat ce este gata, presărăm făină pe masă şi pe sucitor şi întindem coca. Îi dăm formă rotundă, ca de tartă, apoi o întindem în tava unsă cu puţin unt. Lăsăm la rece până este gata umplutura.

2. Umplutura. Tăiem, curăţăm şi spălăm ceapa. Apoi o tăiem fâşii subţiri. Topim untul într-o tigaie la foc mediu şi adăugăm ceapa. Amestecăm foarte des ca să nu se ardă. Durează cam 30 de minute ca să se caramelizeze şi să capete acea culoare maronie. Punem tigaia deoparte când este gata. Într-un castron batem cele două ouă, adăugăm smântâna şi presărăm sare şi piper alb. Adăugăm caşcavalul ras şi amestecăm bine. La final punem ceapa în castron. Turnăm compoziţia în forma de tartă şi pe deasupra presărăm parmezanul ras. Băgăm la cuptorul preîncins şi coacem timp de 40-45 de minute. Parmezanul trebuie să se rumenească. Scoatem tarta de la cuptor şi o lăsăm la răcit vreo 10 minute. Servim.

DSC_0639-1

DSC_0672-4

Bon appétit!


2 comentarii »

  1. Lana spune:

    Salut Cristina, poate ne dai nişte idei pentru reţete de post. Mulţumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Cristina, chef(ă) la mine în bucătărie, iubesc mâncarea, ador să gatesc și să fac poze culinare. Food stylist și food writer autoproclamat, poftesc la emisiuni culinare și mă gândesc mereu la mâncare, sunt o cititoare avidă de rețete și cărți de bucate. Fascinată de condimente, dependentă de brânză, maker of bread, colecționez șorțuri și notez peste tot idei și rețete. Nu o să mă opresc niciodată din gătit.

♥ Food is Love ♥