Tartă cu ciuperci, brânză Stilton şi nuci

vineri, 7 septembrie 2018

tarta cu ciuperci si Stilton

Am învăţat să iubesc ciupercile în timp. Mi-a făcut mama într-o dimineaţă o omletă cu ciuperci şi mi-a plăcut la nebunie! Ăla a fost momentul în care le-am dat o şansă şi de atunci mănânc ciuperci pe pâine cum ar veni. Îmi plac umplute la cuptor, făcute pateu, în tăieţei asiatici şi mai ales în tarte şi quich-uri. Toamna asta o să mă bucur mai mult de ele şi vreau să gătesc reţete noi. Să vedem cum stau şi cu timpul pentru că mereu îmi doresc să fac mai multe lucruri decât e omeneşte posibil şi apoi cad lată de oboseală. Deh, nu-i uşor să fii bucătar. No, no, no.

Pentru tarta asta am fost la aprozar într-o dimineaţă şi am ales un pic din fiecare fel de ciuperci pe care îl aveau la vânzare. E un butic foarte chic la mine în cartier, dar cu preţuri pe măsură, însă şi cu produse mai de calitate, organice, bla bla. Unele ciuperci sunt chiar scumpe. Depinde de cum sunt crescute şi culese, de zonă şi sezon.

Ce am cumpărat: (de jos în sus), ciuperci maro – chesnut, King Oyster, girolles, ciupercă mare plată, shiitake şi pleurotus.

ciuperci

Aluatul a ieşit perfect. Am folosit iar reţeta lui Richard Bertinet şi cred că la ea rămân. Am făcut o tartă deschisă pentru că e mult mai uşor şi nu e nevoie de o formă, în plus are mai mult aluat pe margini – partea mea preferată.

Şi pentru că am descoperit că nu mai pot să gătesc/prepar nimic simplu, am decorat marginea tartei cu seminţe şi după coacere am pus cres. Nu se mai poate fără cres în ziua de azi.

Ingrediente

pentru o tartă

aluat

250 gr. făină
5 gr. sare
125 gr. unt rece
1 ou bătut
35 ml. apă rece sau de la congelator

umplutură

(nu prea am cântărit pentru reţeta asta)

ciuperci diverse tăiate felii, cam 500 de gr.
brânză albastră Stilton, cam 30 gr.
nuci tocate, câteva bucăţi
sare, piper
ulei pentru prăjit

decor

seminţe (am combinat susan alb şi negru cu nigella)
cres de mazăre

Timp de preparare: 50 min

Timp de coacere: aprox. 40 de minute

Metodă

Pentru aluat am repetat metoda lui Richard Bertinet de la tarta cu fructe. Vedeţi aici poze. Făina şi sarea le punem într-un castron. Adăugăm untul plat bătut cu făcăleţul şi îl rupem în bucăţi mici. Le înfăinăm bine şi le încorporăm în făină până obţinem firimituri. Adăugăm oul bătut şi apa şi amestecăm până obţinem un aluat omogen. Îl frământăm câteva secunde şi apoi îl înfoliem cu hârtie de copt. Merge la frigider 30 de minute. După cele 3o de minute îl scoatem şi îl rulăm între 2 hârtii de copt. Îl întindem în tavă pe o hârtie de copt şi îl înţepăm de câteva ori cu o furculiţă.

Prăjim ciupercile în ulei. Asezonăm cu sare şi piper. Le întindem pe o farfurie sau o tavă la răcit.

Peste aluatul de tartă presărăm bucăţi de brânză. Aşezăm ciupercile, apoi mai presărăm brânză şi nuci. Lăsăm marginile goale ca să le putem închide. Ungem cu ou tarta şi presărăm seminţe.

tarta cu ciuperci si Stilton

Coacem la 200 de grade timp de aprox. 40 de minute. Eu am mutat tarta mai sus şi mai jos ca să se coacă bine pe ambele părţi. Aşa funcţionează cuptorul meu. Poate pentru unul mai performant puteţi folosi 180 de grade.

Servim imediat sau a doua zi e la fel de bună, rece sau încălzită.

tarta cu ciuperci si branza Stilton

tarta sarata cu ciuperci

tarta de casa cu ciuperci

Bon appétit!


3 comentarii »

  1. Claudia spune:

    Am făcut tarta asta de nenumărate ori,cu tot felul de umplutura.Aluatul e pur si simplu grozav!
    Saru’mana de reteta :)

  2. Claudia spune:

    Oare merge si pt o tarta dulce?

Lasă un răspuns către Anason cu Lapte Anulează răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Cristina, chef(ă) la mine în bucătărie, iubesc mâncarea, ador să gatesc și să fac poze culinare. Food stylist și food writer autoproclamat, poftesc la emisiuni culinare și mă gândesc mereu la mâncare, sunt o cititoare avidă de rețete și cărți de bucate. Fascinată de condimente, dependentă de brânză, maker of bread, colecționez șorțuri și notez peste tot idei și rețete. Nu o să mă opresc niciodată din gătit.

♥ Food is Love ♥