O

Omuleţi din turtă dulce / Gingerbread men

turta dulce

Nu o să mint. Mi-a luat o după masă întreagă să fac omuleţii ăştia din turtă dulce. Credeam că nu o să am răbdare, dar după un timp m-a prins foarte mult decoratul fursecurilor cu royal icing şi aş fi putut să fac asta ore întregi. Mi-a părut rău când s-au terminat omuleţii.

Reţeta de turtă dulce este una simplă, cu miere şi un ingredient extra, care nu prea apare prin reţetele obişnuite: cacao. Nu e multă însă, dar ajută la culoarea turtei dulce. Pentru formă am folosit un cookie cutter măricel, de 13 cm. Pentru decorat am făcut royal icing (albuş bătut cu o tonă de zahăr pudră) şi pentru culori am cumpărat tuburi cu culori de la magazin. Busted! Nu am avut răbdare să colorez eu aşa că am ales varianta simplă.

turta dulce cu miere

Am încercat reţeta pentru prima dată şi mi-a plăcut cum a ieşit. Important este să nu rulaţi coca într-un strat prea gros, pentru că altfel turta dulce se umflă prea mult la cuptor şi o să vă iasă nişte omuleţi foarte graşi. Şi să lăsaţi spaţiu între ei atunci când îi aşezaţi în tavă pentru că se pot lipii unii de alţii. Coaceţi mai multe tăvi dacă trebuie.

Acum sunteţi pregătiţi de sărbătorile care ne bat la uşă şi aveţi ce ronţăi la căldurică în faţa unui film, de Crăciun, normal. Sper că vă place Crăciunul şi nu sunteţi Grinchi. Eu ador Crăciunul. Sărbători fericite!

Ingrediente

pentru 15 fursecuri

300 gr. făină albă
1 teaspoon bicarbonat de sodiu
2 tablespoons mix condimente pentru turtă dulce (eu am amestecat 2 teaspoons de ghimbir praf cu 2 teaspoons de scorţişoară praf, puţin praf de cuişoare şi am ras aproape jumătate de bucată de nucşoară)
1 teaspoon pudră de cacao
200 gr. unt moale
100 gr. zahăr alb
100 gr. miere lichidă
1 ou

pentru royal icing
1 albuş de ou
130 gr. de zahăr pudră

Timp de preparare: 30 de minute + 30 de minute timp de răcire cocă

Timp de coacere: 15 minute

Ustensile necesare
teaspoons, mixer, formă de fursecuri, poş sau cornet de hârtie pentru decorat

Metodă de preparare

Într-un castron, trecem prin sită făina, bicarbonatul şi cacaoa. Adăugăm mirodeniile.

În alt castron, batem la mixer untul cu zahărul şi mierea până obţinem o cremă albă şi pufoasă. Durează câteva minute. Adăugăm oul şi încorporăm cu mixerul.

Adăugăm făina peste crema de unt şi mixăm până obţinem o cocă omogenă.

Formăm o bilă şi o înfoliem cu hârtie de copt. În folie alimentară coca transpiră. Ţinem la frigider 30 de minute.

După 30 de minute, scoatem coca de turta dulce din frigider şi o tăiem în două. E mai uşor de întins aşa. Întindem coca cu un sucitor înfăinat uşor, pe o masă cu puţină făină. Întindem un strat de 5 mm. Tăiem forme cu un cookie cutter înfăinat uşor şi aşezăm turta dulce pe o tavă cu hârtie de copt.

Aşezăm omuleţii cu ceva spaţiu între ei şi nu înghesuim prea mulţi pe o tavă. Repetăm până nu mai avem cocă.

Coacem într-un cuptor preîncins la 170 de grade timp de 15 minute.

Scoatem şi lăsăm la răcit.

turta dulce omuleti

Pentru royal icing ne trebuie un castron în care batem un albuş cu furculiţa câteva secunde. Apoi folosim mixerul ca să batem albuşul cu zahărul pudră până obţinem o cremă uşor lichidă şi foarte lucioasă. Adăugăm zahărul treptat şi mixăm bine la viteză mică. Durează câteva minute. Dacă e prea uscată atunci adăugăm puţină apă. Dacă e prea lichidă, adăugăm zahăr.

Cu ajutorul unui poş sau un cornet de hârtie, decorăm omuleţii din turtă dulce. E multă muncă, dar e distractiv şi vă trebuie ceva exerciţiu, dar asta vine în timp. Nici mie nu mi-au ieşit perfect, dar asta e.

omuleti din turta dulce

Sărbători fericite şi Bon appétit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


trei × = douazeci patru

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.