P

Poveste cu parfum de mirodenii

DSC_0910

Pe Ştirbei Vodă 53-55 s-a deschis recent un magazin mult aşteptat şi râvnit în secret sau nu de către pasionaţii de mâncare, gătit, cei care sunt în căutarea unor experienţe noi sau pur şi simplu sunt mai curioşi din fire. I se spune Bazarul cu Mirodenii. Nu este un magazin obişnuit, nici pe departe. Denumirea de bazar este mai potrivită şi aşa o să-i spun de acum înainte. Am fost şi eu în vizită acum câteva zile pentru că simţeam că va fi un loc unde o să găsesc inspiraţie, care o să mă încânte şi să mă facă să mă întorc iar şi iar. Aceasta este povestea mea.

Sâmbătă am pornit singură într-o aventură culinară prin Bucureşti cu aparatul după gât şi cu multă bucurie. Gândul îmi era la mirodenii, miros de scorţişoară şi anason, culori, borcane pline cu surprize şi multele reţete pe care urma să le încerc. Inspiraţia vine de peste tot iar mintea trebuie să fie mereu deschisă. După ce trec de Cişmigiu, văd semnul:

DSC_0999

Ştiam că am ajuns bine şi eram chiar suprinsă să găsesc bazarul aşa repede, fără hartă sau smartphone… Aveam doar o foaie de hârtie cu adresa scrisă de mână şi simţul de orientare care nu m-a lăsat de izbelişte de data asta. Aveam emoţii. Da, ştiu cum sună. Dar aveam planuri să intru, să fac poze, să vorbesc cu lumea şi nu ştiam la ce să mă aştept. E mai bine să nu ai aşteptări, aşa am înţeles, dar nu puteam să nu fanteziez puţin. E dreptul meu.

La intrarea în bazar mă întâmpină un sac imens de ardei iuţi roşii ca racul. Semn bun.

DSC_0816

Ridic privirea şi mă minunez. Rafturi de sus până jos pe toţi pereţii pline doldora de borcane cu mirodenii, care mai de care mai colorate, parfumate, ciudate, cu forme diverse sau pudră, fiecare cu personalitatea ei şi o etichetă prinsă ţanţoş de gât aşteptând să fie descoperită.

DSC_0932

DSC_0807

Eram atentă să nu cumva să ratez vreun colţişor, mă uitam în toate părţile, ochii îmi fugeau de la borcan la borcan şi la expoziţia de mirodenii fără borcan care tronau ca nişte regine. Mă simţeam răsfăţată.

DSC_0884

DSC_0881

Să-mi revin însă. M-am dus să întreb dacă pot să fac poze pentru că vreau să scriu un articol şi voiam să ştiu dacă se poate. Nimic mai simplu. Oamenii mi-au zâmbit voios şi m-au lăsat să-mi fac treaba. Mai mult, mi-au vizitat blogul şi au dat like la pagină pe loc. S-au mişcat foarte rapid. Eram foarte încântată de gestul drăguţ. Apoi m-am întors la borcane.

Seminţe de susan, seminţe de susan negru, mac, beţişoare de lemongrass, nucşoară, pudre de curry, piper roz, scorţişoară, ghimbir, boabe de muştar galben şi brun, seminţe de ţelină. Toate erau acolo.

DSC_0970

DSC_0967

DSC_0868

Am găsit şi anason. Stelat şi pudră. 🙂

DSC_0842

DSC_0798

Mirosul devenea din ce în ce mai intens şi cu fiecare poză mă apropiam de un alt condiment care mă surprindea şi avea ceva nou. Am descoperit şi condimente pe care nu le ştiam, nu le mai văzusem  până atunci şi eram curioasă cum se pot folosi la gătit: Kalonji, Arrowroot, Lemon Verbena, Noras şi altele, dar nu vă mai spun ca să le puteţi descoperi şi singuri când veţi merge.

DSC_0815

DSC_0977-2

DSC_0982-2

Apoi am vorbit cu Răzvan şi Ramona, cei care au deschis bazarul împreună cu un prieten şi mi-a plăcut că au fost foarte deschişi, prietenoşi şi mi-au oferit şi un biscuit. Am schimbat impresii despre reţete, mirodenii, cum şi la ce se folosesc, am putut mirosi borcanele şi până la finalul conversaţiei deja aveam capul plin de idei şi planuri. „Imaginaţie să ai, că aici nu există limite”, aşa mi-a spus Ramona. Şi aşa este. Nu există o reţetă pentru a folosi condimentele. Trebuie încercate şi uneori pot să dea naştere la combinaţii surprinzătoare.

Am rămas cu mirosul de ceapă de apă uscată, paprika afumată care aducea a bacon, lemongrass şi scorţişoara netratată care nu arată deloc ca cea din comerţ. Este de fapt scoarţa unui copac şi se desprinde în mici bucăţi. Era ţinută la borcan şi în cutia aceea neagră minunată. Voiam s-o iau acasă.

DSC_0898-2

DSC_0921

DSC_0893-2

Toate mirodeniile se pot mirosi şi fiecare îşi poate pune singur ce cantitate doreşte în punguţele frumoase cu design drăguţ, poate afla mai multe despre mirodenii, de unde vin şi la ce pot fi folosite. Experienţa este într-adevăr unică şi merită să faceţi o vizită mai ales că bazarul este deschis şi sâmbăta. Puteţi să îi urmăriţi şi pe Facebook pentru noutăţi şi informaţii. În plus, acum au promoţii la mirodeniile pentru reţetele de toamnă aşa că e un motiv în plus să vă opriţi pe acolo dacă sunteţi în zonă.

Cam asta este povestea mea şi sper că v-a plăcut mai ales dacă aţi stat cu mine până la final. V-am spus-o cu mult drag.

Şi acum încă două poze în loc de la revedere.

DSC_0986

DSC_0855

Vă doresc mult spor şi imaginaţie în bucătărie! Pe curând!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sase × = optsprezece

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.